Documentele, modul de transferare al banilor, sau chiar simpla disponibilitate a capetelor de tranzacție pot conduce la apariția unor probleme în procesul de vânzare-cumpărare al imobilelor, ceea ce aduce cu sine apariția unor inconveniente din punct de vedere temporal, făcând ca acest procedeu să dureze mai mult decât ar dura în mod normal (câteva zile).

Cumpărătorul trebuie să țină cont de perioada limită de tranzacționare a banilor (maxim 3 zile), deoarece există și alte formalități (precum formulare care trebuie completate), sau situații imprevizibile, care ne pot răpi din timp. Cu toate acestea, cel mai recomandat este ca banca să fie mijlocul prin care tranzacția să aibă loc. De asemenea, nu este recomandată prezentarea cu o sumă foarte mare de bani cash la momentul întâlnirii cu notarul și vânzătorul, întrucât este mai bine să nu ne punem siguranța în pericol.

Unii oameni, sunt în general predispuși la înșelăciuni. În ce sens ? Ei bine, în contextul imobiliarelor, cumpărătorilor li se promite adesea un apartament, o casă, sau poate un duplex gata mobilat, iar șocul este inevitabil în momentul în care ei pășesc în noua lor casă și o găsesc goală, deși știu foarte bine pentru ce au plătit și pentru ce au semnat. Pentru a evita astfel de situații, cel mai bine este să închei un contract scris, semnat de ambele părți, chiar și cu fotografi atașate, în care se consemnează cu exactitate lucrurile aflate în componența imobilului. În acest caz, niciuna dintre cele două părți nu poate veni cu comentarii suplimentare, deoarece contractul prezintă foarte clar situația tranzacției.

Nimeni nu a spus vreodată că prețul cerut de vânzător trebuie să fie același cu cel pe care, în final, îl vei achita. Dacă vânzătorul este deschis la negociere, poți întoarce prețul în favoarea ta: poate chiar să scazi considerabil din suma respectivă.

Negocierea poate fi privită ca artă, iar partea pozitivă este aceea că, trucurile pot fi învățate, iar abilitățile dobândite. Trebuie să fi informat, pregătit şi realist atunci când negociezi prețul unui imobil.

După ce ai finisat procesul de selecție despre care vorbeam mai devreme, primul lucru pe care trebuie să îl faci, este să te interesezi de adevărata valoare a imobilului pe piață, pentru a verifica dacă prețul de pe piață coincide sau este cel puțin apropiat de cel oferit de vânzător.

Un lucru care s-ar putea dovedi util este să încerci să afli care este motivul pentru care proprietarul vinde. Vinde pentru că vrea sau pentru că trebuie?

Deși consideri că prețul pe care ți-l oferă vânzătorul este perfect pentru tine, nu uita că întotdeauna este loc de mai bine. Oricum ar fi, există loc de negocieri. Totuși, acestea trebuie făcute strategic.

Nu vă aruncați cu capul înainte. Cel mai indicat ar fi să analizați atitudinea vânzătorului, să întreprindeți o tentativă de negociere, însă nu cereți un preț sub limita bunului simț. Gândiți-vă cum ați acționa din poziția celuilalt cap al tranzacției, astfel încât propunerea să nu sune absurd.

Nu subestima niciodată persoana cu care închei tranzacția. În fața ta se află un profesionist, care cunoaște arta negocierii și este specializat și antrenat să facă ceea ce face. Așadar, atitudinea și modul cum te prezinți contează foarte mult. Lasă-l să te cunoască, pentru a-și da seama de nivelul la care negociați. Și, bineînțeles nu uita să înveți de la el diferite strategii, pe care să le adaugi experienței tale.