Cum a apărut Airbnb și cum se explică succesul său

Airbnb a fost înființat în anul 2008 de trei tineri din San Francisco dintr-un motiv cât se poate de banal. Mergând la o conferință și neputând să-și permită costurile cazării, ei au venit cu ideea de a-și da în chirie propriile apartamente pentru a face rost de bani și astfel s-a născut conceptul de airbnb (https://airbnb370.wordpress.com/history-of-airbnb/). Acum Airbnb există în foarte multe țări de pe aproape pe toate continentele și are peste două milioane de listări de cazări pe tot globul. Succesul său se explică prin sistemul de booking ușor de folosit, dar și prin tarifele mult mai avantajoase.

Avantaje și dezavantaje

Avantajele acestui site sunt numeroase, mai ales atunci când vrei să călătorești și cauți o cazare la un preț rezonabil. Cu siguranță, un sejur prin Airbnb este mult mai puțin impersonal decât sejurul hotelier, unde nu poți simți cu adevărat spiritul local. Poți închiria orice spațiu disponbil pe Airbnb, fie că este vorba de o cameră, un apartament, o casă, o barcă, o curte sau o rulotă. Airbnb există de câțiva ani buni și în România și se extinde în permanență.

Un alt avantaj este acela că poți fi în același timp și proprietar care dă un spațiu în chirie dar și călător care închiriază, ambele de pe același profil. În plus, există și varianta ca aceeași posibilitate de cazare să existe și pe booking.com dar și pe Airbnb la prețuri diferite, cu precizarea că pe acesta din urmă sunt șanse ca prețul să fie mai mic.

Există totuși și unele inconveniente, cum ar fi acela că prețurile nu sunt întotdeauna foarte diferite de cele de la hotel, mai ales pentru orașele mari și scumpe, ca de pildă Amsterdam. Un alt inconvenient este dat de faptul că în orașele foarte turistice, cum este Barcelona, s-a pus deja problema restricționării Airbnb, deoarece au scăzut posibilitățile de închiriere pentru localnici datorită turismului excesiv.

Ceea ce se știe mai puțin este că Airbnb nu este destinat exclusiv turiștilor, ci și celor care doresc mai multă mobilitate ca, de pildă, cei care lucrează în sistem remote, în timp ce vizitează alte orașe, numiți digital nomads. În general, dacă închiriezi o locuință prin Airbnb ai posibilitatea de a intra în contact cu localnicii, de a petrece timp cu ei, de a primi ponturi interesante legate de zonă și activități.

Site-ul încurajează proprietarii de apartamente să ofere discounturi semnificative celor care doresc să aibă șederi de durată mai lungă și se pot închiria proprietăți pentru maxim 12 luni.